Karamelová torta
Mojou najväčšou obľúbenosťou sú jednoznačne torty, a preto jednou začneme. Môj dnešný pokus o karamelovú tortu zachutí najmä milovníkom karameliek a veterníkov.
Na tortu s priemerom 25 cm budeme potrebovať:
Cesto:
Cesto:
Vyšľaháme mäkké maslo spolu s cukrom do peny, postupne pridáme žĺtky. Roztopíme čokoládu a primiešame ju do zmesi, prisypeme múku s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do cesta, aby nebolo príliš tuhé. Pred pečením párkrát pichneme do stredu cesta, aby sa nám príliš nenafúklo. Korpus pečieme približne minút pri teplote 180°C.
Plnka:
Z mlieka, cukru a karamelového pudingu si uvaríme riedky puding, ktorý necháme vychladnúť. Vyšľaháme si smotanu na šľahanie a zmiešame s vychladeným pudingom. Ja na záver pridávam aj karamel, aby mal krém ešte výraznejšiu chuť. Tento krém používam len na plnenie torty, pretože na zdobenie je príliš riedky.
Krém:
na zdobenie používam maslový krém, ktorý sa dá nahradiť aj klasickou šľahačkou. Z uvedených ingrediencií si uvarím tentokrát hustý puding a po vychladnutí ho vyšľahám s maslom. Opäť na záver pridám aj karamel.
Ak máme pripravené cesto a krémy, môžeme začať plniť. Korpus rozrežeme na tri časti. Tortu vždy plním vo forme, a preto na spodok položíme jeden diel korpusu, na ktorý navrstvíme polovicu karamelovej plnky zo šľahačky. Na plnku položíme druhé cesto a nanesieme zvyšok plnky a všetko zakryjeme posledným dielom cesta. Naplnenú tortu necháme ideálne celú noc v chladničke, aby nám poriadne stuhla.
Na druhý deň pokračujeme. Tortu si vyberieme z formy a obalíme ju polovicou maslového krému. Roztopíme si čokoládu na varenie, z ktorej si pripravíme polevu. Ja pridávam trošku mlieka na zriedenie. Pomocou lyžičky vytvárame tečúce kvapky na torte. Poliatu tortu dozdobíme už len zvyškom krému a čokoládovými guličkami.
Na tortu s priemerom 25 cm budeme potrebovať:
Cesto:
- 200 g čokolády na varenie
- 220 g masla
- 250 g cukru
- 9 vajec
- 220 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok
Plnka:
- 350 ml mlieka
- 50 g cukru
- 25 g karamelového pudingu
- karamel
- 400 ml smotany na šľahanie
Krém:
- 500 ml mlieka
- 80 g cukru
- 2 karamelové pudingy
- 1 vanilkový cukor
- 250 g masla
- karamel
Na zdobenie:
- 100 g čokolády na varenie
- čokoládové guličky
Cesto:
Vyšľaháme mäkké maslo spolu s cukrom do peny, postupne pridáme žĺtky. Roztopíme čokoládu a primiešame ju do zmesi, prisypeme múku s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do cesta, aby nebolo príliš tuhé. Pred pečením párkrát pichneme do stredu cesta, aby sa nám príliš nenafúklo. Korpus pečieme približne minút pri teplote 180°C.
Plnka:
Z mlieka, cukru a karamelového pudingu si uvaríme riedky puding, ktorý necháme vychladnúť. Vyšľaháme si smotanu na šľahanie a zmiešame s vychladeným pudingom. Ja na záver pridávam aj karamel, aby mal krém ešte výraznejšiu chuť. Tento krém používam len na plnenie torty, pretože na zdobenie je príliš riedky.
Krém:
na zdobenie používam maslový krém, ktorý sa dá nahradiť aj klasickou šľahačkou. Z uvedených ingrediencií si uvarím tentokrát hustý puding a po vychladnutí ho vyšľahám s maslom. Opäť na záver pridám aj karamel.
Ak máme pripravené cesto a krémy, môžeme začať plniť. Korpus rozrežeme na tri časti. Tortu vždy plním vo forme, a preto na spodok položíme jeden diel korpusu, na ktorý navrstvíme polovicu karamelovej plnky zo šľahačky. Na plnku položíme druhé cesto a nanesieme zvyšok plnky a všetko zakryjeme posledným dielom cesta. Naplnenú tortu necháme ideálne celú noc v chladničke, aby nám poriadne stuhla.
Na druhý deň pokračujeme. Tortu si vyberieme z formy a obalíme ju polovicou maslového krému. Roztopíme si čokoládu na varenie, z ktorej si pripravíme polevu. Ja pridávam trošku mlieka na zriedenie. Pomocou lyžičky vytvárame tečúce kvapky na torte. Poliatu tortu dozdobíme už len zvyškom krému a čokoládovými guličkami.
Komentáre
Zverejnenie komentára