Karamelová torta

Mojou najväčšou obľúbenosťou sú jednoznačne torty, a preto jednou začneme. Môj dnešný pokus o karamelovú tortu zachutí najmä milovníkom karameliek a veterníkov.

Na tortu s priemerom 25 cm budeme potrebovať:

Cesto:

  • 200 g čokolády na varenie
  • 220 g masla
  • 250 g cukru
  • 9 vajec
  • 220 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok
Plnka:
  • 350 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 25 g karamelového pudingu
  • karamel
  • 400 ml smotany na šľahanie
Krém:
  • 500 ml mlieka
  • 80 g cukru
  • 2 karamelové pudingy
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g masla
  • karamel
Na zdobenie:
  • 100 g čokolády na varenie
  • čokoládové guličky


Cesto:
Vyšľaháme mäkké maslo spolu s cukrom do peny, postupne pridáme žĺtky. Roztopíme čokoládu a primiešame ju do zmesi, prisypeme múku s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do cesta, aby nebolo príliš tuhé. Pred pečením párkrát pichneme do stredu cesta, aby sa nám príliš nenafúklo. Korpus pečieme približne minút pri teplote 180°C.

Plnka
Z mlieka, cukru a karamelového pudingu si uvaríme riedky puding, ktorý necháme vychladnúť. Vyšľaháme si smotanu na šľahanie a zmiešame s vychladeným pudingom. Ja na záver pridávam aj karamel, aby mal krém ešte výraznejšiu chuť. Tento krém používam len na plnenie torty, pretože na zdobenie je príliš riedky.

Krém:
na zdobenie používam maslový krém, ktorý sa dá nahradiť aj klasickou šľahačkou. Z uvedených ingrediencií si uvarím tentokrát hustý puding a po vychladnutí ho vyšľahám s maslom. Opäť na záver pridám aj karamel.

Ak máme pripravené cesto a krémy, môžeme začať plniť. Korpus rozrežeme na tri časti. Tortu vždy plním vo forme, a preto na spodok položíme jeden diel korpusu, na ktorý navrstvíme polovicu karamelovej plnky zo šľahačky. Na plnku položíme druhé cesto a nanesieme zvyšok plnky a všetko zakryjeme posledným dielom cesta. Naplnenú tortu necháme ideálne celú noc v chladničke, aby nám poriadne stuhla.

Na druhý deň pokračujeme. Tortu si vyberieme z formy a obalíme ju polovicou maslového krému. Roztopíme si čokoládu na varenie, z ktorej si pripravíme polevu. Ja pridávam trošku mlieka na zriedenie. Pomocou lyžičky vytvárame tečúce kvapky na torte. Poliatu tortu dozdobíme už len zvyškom krému a čokoládovými guličkami.

Komentáre

Obľúbené príspevky