Medovníky


Vianočné trhy sú v plnom prúde, námestia osvetľuje ligotavá výzdoba od výmyslu sveta a ľudia sa pomaly pripravujú na najkrajší sviatok v roku - Vianoce, ku ktorým neodmysliteľne patria veľkolepé prípravy a zhon v preplnených nákupných centrách. Preto na chvíľu spomaľme a zavítajme do kuchyne, kde si môžme vychutnať pokojnú atmosféru pri pečení a zdobení medovníkov spolu s typicky vianočnou hudbou :).

Cesto:

  • 1 kg hladnej múky
  • 1,5 lyžičky sódy bikarbóny
  • 6 vajec
  • 1 lyžička mletých klinčekov
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 6 lyžíc rozpusteného medu
  • 1 palmarin
  • 400 g práškového cukru
Na zdobenie:
  • 300 g práškového cukru
  • potravinárske farbivo
  • pár lyžičiek vody
  • lentilky
Múku, sódu, práškový cukor, škoricu a klinčeky zmiešame dokopy. Med si roztopíme a pridáme ho do cesta spolu s vajíčkami a maslom a vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na niekoľko častí a rozvaľkáme.

Z cesta vykrojíme medovníky a pečieme ich 6 až 8 minút.

Po upečení ich potrieme vajíčkom alebo ozdobíme pomocou cukrovej polevy, ktorú si vyrobíme z práškového cukru a niekoľkých kvapiek vody. Ja som do polevy pridala aj modré farbivo.

Veľmi zaujímavým nápadom sú aj perníkové postavičky z rozprávky. Tie som doplnila aj lentilkami, ale fantázii sa medze nekladú a určite sa pokúste vymyslieť čokoľvek vlastné:)

Komentáre

Obľúbené príspevky