Medovníky
Vianočné trhy sú v plnom prúde, námestia osvetľuje ligotavá výzdoba od výmyslu sveta a ľudia sa pomaly pripravujú na najkrajší sviatok v roku - Vianoce, ku ktorým neodmysliteľne patria veľkolepé prípravy a zhon v preplnených nákupných centrách. Preto na chvíľu spomaľme a zavítajme do kuchyne, kde si môžme vychutnať pokojnú atmosféru pri pečení a zdobení medovníkov spolu s typicky vianočnou hudbou :).
Cesto:
- 1 kg hladnej múky
- 1,5 lyžičky sódy bikarbóny
- 6 vajec
- 1 lyžička mletých klinčekov
- 1 lyžička mletej škorice
- 6 lyžíc rozpusteného medu
- 1 palmarin
- 400 g práškového cukru
Na zdobenie:
- 300 g práškového cukru
- potravinárske farbivo
- pár lyžičiek vody
- lentilky
Múku, sódu, práškový cukor, škoricu a klinčeky zmiešame dokopy. Med si roztopíme a pridáme ho do cesta spolu s vajíčkami a maslom a vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na niekoľko častí a rozvaľkáme.
Z cesta vykrojíme medovníky a pečieme ich 6 až 8 minút.
Po upečení ich potrieme vajíčkom alebo ozdobíme pomocou cukrovej polevy, ktorú si vyrobíme z práškového cukru a niekoľkých kvapiek vody. Ja som do polevy pridala aj modré farbivo.
Veľmi zaujímavým nápadom sú aj perníkové postavičky z rozprávky. Tie som doplnila aj lentilkami, ale fantázii sa medze nekladú a určite sa pokúste vymyslieť čokoľvek vlastné:)
Komentáre
Zverejnenie komentára