Baklava


Dovolenkové obdobie sa nám už dávno skončilo, a preto by sme si mohli zahraničné sladkosti upiecť aj doma na Slovensku. Síce baklava nepatrí medzi veľmi fotogenické koláče, ale jej sladká medová chuť s orieškami ma príjemne prekvapila. Recept určite stojí za vyskúšanie :).

Cesto:

  • balenie lístkového cesta
  • 50 g rozpusteného masla
  • maslo na vymastenie formy
Plnka:
  • 250 g nasekaných vlašských orechov
  • 2 lyžice mletej škorice
Sirup:
  • 250 ml vody
  • 250 g cukru
  • 8 lyžíc medu
  • šťava z jedného citróna

Plech vymastíme maslom. Lístkové cesto si rozdelíme na tri časti a každú časť samostatne vyvaľkáme. Na dno plechu položíme jeden plát cesta. Orechy si zmiešame so škoricou a polovicu zmesi navrstvíme na plát cesta.

Prikryjeme druhým plátom a posypeme zvyšnou zmesou. Na záver prikryjeme posledným plátom cesta. Vrch potrieme rozpusteným maslom. Na vrchný plát s nožom naznačíme kosoštvorce. Pečieme jednu hodinu v rúre pri teplote 150°C.

Uvaríme si sirup. V hrnci rozmiešame vodu, med, cukor, a citrónovú šťavu. Za občasného miešania privedieme do varu. Sirupom zalejeme horúcu baklavu hneď, ako ju vyberieme z rúry. Koláč necháme odstáť cez noc, aby nám sirup do cesta vsiakol.


Komentáre

Obľúbené príspevky