Baklava
Dovolenkové obdobie sa nám už dávno skončilo, a preto by sme si mohli zahraničné sladkosti upiecť aj doma na Slovensku. Síce baklava nepatrí medzi veľmi fotogenické koláče, ale jej sladká medová chuť s orieškami ma príjemne prekvapila. Recept určite stojí za vyskúšanie :).
Cesto:
- balenie lístkového cesta
- 50 g rozpusteného masla
- maslo na vymastenie formy
Plnka:
- 250 g nasekaných vlašských orechov
- 2 lyžice mletej škorice
Sirup:
- 250 ml vody
- 250 g cukru
- 8 lyžíc medu
- šťava z jedného citróna
Plech vymastíme maslom. Lístkové cesto si rozdelíme na tri časti a každú časť samostatne vyvaľkáme. Na dno plechu položíme jeden plát cesta. Orechy si zmiešame so škoricou a polovicu zmesi navrstvíme na plát cesta.
Prikryjeme druhým plátom a posypeme zvyšnou zmesou. Na záver prikryjeme posledným plátom cesta. Vrch potrieme rozpusteným maslom. Na vrchný plát s nožom naznačíme kosoštvorce. Pečieme jednu hodinu v rúre pri teplote 150°C.
Uvaríme si sirup. V hrnci rozmiešame vodu, med, cukor, a citrónovú šťavu. Za občasného miešania privedieme do varu. Sirupom zalejeme horúcu baklavu hneď, ako ju vyberieme z rúry. Koláč necháme odstáť cez noc, aby nám sirup do cesta vsiakol.
Komentáre
Zverejnenie komentára